четвъртък, 7 март 2024 г.

ТАЙНСТВЕНАТА МОЛИТВА НА ХРИСТИЯНИНА

Матей 6:1а, 5-8 –“Внимавайте… И когато се молите не бивайте, като лицемерите; защото те обичат да се молят, стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците. Истина ви казвам: Те са получили вече своята награда. А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве]. А когато се молите, не говорете излишни думи, както езичниците; защото те мислят, че ще бъдат послушани, заради многото си говорене. И тъй, не бъдете, като тях; защото Отец ви знае от що се нуждаете, преди вие да Му искате.

І. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО ПРОТИВ МОЛИТВАТА 
НА ЛИЦЕМЕРИТЕ
Матей 6:1а, 5 –“Внимавайте… И когато се молите не бивайте, като лицемерите; защото те обичат да се молят, стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците. Истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.
1. Лицемерието е заблуждение
2. Лицемерието е карнавална маска
3. Лицемерието е характерна черта на дявола
4. Лицемерието е дух на заблуждение
5. Лицемерието е дух на лъжата
6. В производството подобна заблуда (имитация) се нарича “менте”, а при хората “лицемерие”
ü Двете понятия “менте” и “лицемерие”означават едно и също нещо.Изкуствена прежда, изкуствена тъкан, имитация на нещо, фалшива продукция; фалшив, изкуствен лицемерен човек…
7. Лицемерието, като плевелите, вирее във всяка почва (преобраз на човека):
ü В малки и големи
ü В учени и прости
ü В бедни и богати
ü В бели и черни
ü Лицемерните молители в Храма Господен
8. Лицемерието, като плевелите, расте навсякъде:
А.В града, в селото и на полето
Б. По ъглите на улиците и по площадите, в домовете ни
В. Лицемерието е плевел, който вирее и в Божия дом

Яков 2:14-16; 2:1-4 –“Каква полза, братя мои, ако някой казва, че има вяра, а няма дела? Може ли такава вяра да го спаси? Ако някой брат или някоя сестра са голи или останали без ежедневна храна, и някой от вас рече: Идете си с мир, дано бъдете стоплени и нахранени, а не им дадете потребното за тялото, каква полза?... Братя мои, да не държите вярата на прославения наш Господ Исус Христос с лицеприятие. Защото, ако влезе в синагогата ви човек със златен пръстен и хубави дрехи, а влезе и сиромах с оплескани дрехи, и погледнете с почит към оня, който е с хубавите дрехи, та речете: Ти седни тука на добро място; а на сиромаха речете: Ти стой там, или : Седни до подножието ми, не правите ли различия помежду си, и не ставате ли пристрастни съдии?

ІІ. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО ПРОТИВ МОЛИТВАТА 
НА ЕЗИЧНИКА
Матей 6:1а, 7 –“Внимавайте… А когато се молите, не говорете излишни думи, както езичниците; защото те мислят, че ще бъдат послушани, заради многото си говорене.
1. Езичеството е суеверие
2. Българската Църква е комбинация между езичество, суеверие и Християнство
ü Покръстването на България узакони суеверието, като религия
ü Езичник наричаме този човек, който се покланя, моли и прославя природата, а не Природосъздателя
3. Езичникът се покланя и обожава слънцето, луната, звездите, камъните, дърветата, изворите, човека, животните и пр, а не Бога
ІІІ. МОЛИТВАТА НА ХРИСТИЯНИНА
Матей 6:6, 8 –“А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве]… И тъй, не бъдете, като тях; защото Отец ви знае от що се нуждаете, преди вие да Му искате.
1.    Влез във вътрешната стаичка
2.    Затвори вратата си (Остави отвън всичко!)
3.    Помоли се
4.    На Всезнаещия Отец
Атрибутите на Бога:
ü Бог, Който знае
ü Бог, Който чува
ü Бог, Който вижда
ü Бог, който разбира

Няма коментари: