неделя, 9 октомври 2016 г.

БЪДЕТЕ ВИНАГИ ГОТОВИ



1Петрово 3:15 -“Но почитайте в сърцата си Христа, като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте, (но с кротост и страхопочитание), на всекиго, който ви пита за вашата надежда.
Не: Как си? – а: Готов ли си?
І. БОЖИЕТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЧРЕЗ ГОТОВНОСТТА НА ХРИСТИЯНИНА
1. Бъдете винаги готови! -
Божието предупреждение чрез готовността и неготовността на петте разумни и петте неразумни девици
Матей 25:1-4 –“Тогава небесното царство ще се уприличи на десет девици, които зеха светилниците си и излязоха да посрещнат младоженика. А от тях пет бяха неразумни,и пет разумни. Защото неразумните, като зеха светилниците си, не зеха масло с  себе си. Но разумните, заедно с светилниците си,зеха и масло в съдовете си.
2. Бъдете винаги готови! -
Божието предупреждение чрез крадеца в нощта
Матей 24:43-44 –“Но това да знаете, че ако домакинът би знаел в кой час щеше да дойде крадецът, бдял би, и не би оставил да му подкопаят къщата. Затова, бъдете и вие готови; защото в час, когато го не мислите, Човешкият Син иде
3. Бъдете винаги готови!
Божието предупреждение чрез изненадващото богатство в нашия живот
Лука 14:16-22 –“А Той му рече: Някой си човек даде голяма вечеря и покани мнозина. И в часа на вечерята изпрати слугата си да рече на поканените: Дойдете, понеже всичко е вече готово. А те всички почнаха единодушно да се извиняват. Първият му рече: Купих си нива и трябва да изляза да я видя; моля ти се, извини ме. Друг рече: Купих си пет чифта волове, и отивам да ги опитам; моля те извини ме. А друг рече: Ожених се, и за това не мога да дойда. И слугата дойде и каза това на господаря си. Тогава стопанинът разгневен рече на слугата си: Излез скоро на градските улици и пътеки, и доведи тука сиромасите, недъгавите, слепите и куците.И слугата рече: Господарю, каквото си заповядал стана, и още място има.
ІІ. БОЖИЕТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ПРИГОТОВЛЕНИЕТО
1.Готови чрез вярата в Бога
За да бъде готов за Бога, човек ще трябва, на първо място - да вярва в Бога!
Евреи 11:1, 8 –„А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, - убеждения за неща, които не се виждат... С вяра Авраам послуша, когато бе повикан да излезе и да отиде на едно място, което щеше да получи в наследство, и излезе без да знае къде отива.“
2. Готови чрез Святия Дух
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.
3. Готови чрез Словото Божие
Йоан 15:1-2, 4 –“Аз съм истинската лоза, и Отец ми е земеделецът. Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той я отрязва; и всяка що дава плод, очистя я, за да дава повече плод… Пребъдвайте в Мене, и Аз във вас. Както пръчката не може да даде плод от самосебе си, ако не остане на лозата, така и вие не можете, ако не пребъдете в Мене.
4. Готови чрез молитвата
Матей 21:22 –“И всичко, каквото и да поискате в молитва, като вярвате, ще получите.
Яков 5:16 –“И тъй, изповядайте един на друг греховете си, и молете се един за друг, за да оздравеете. Голяма сила има усърдната молитва на праведния.
ІІІ. ПОВЕДЕНИЕТО ( ДЕЯНИЕТО ) НА ГОТОВИЯ ХРИСТИЯНИН
1. Готов да обича
2. Готов да прощава
3. Готов да дава
4. Готов да отиде
5. Готов да понесе всички страдания
6. Готов да умре за Бога

Няма коментари: