събота, 14 септември 2013 г.

КРЪСТЪТ НА ХРИСТА



ГОЛГОТА -
ПРОКЛЯТИЕ ИЛИ БЛАГОСЛОВЕНИЕ
Йоан 19:17-18 –„И така, взеха Исуса; и Той сам носейки кръста Си излезе; и дойде на мястото наречено Лобно, което по еврейски се казва Голгота, гдето Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а Исус посред.“
Матей 27:32-44 –“А на излизане намериха един киринеец, на име Симон; него заставиха да носи кръста Му. И като стигнаха на едно място, наречено Голгота (което значи лобно място), дадоха Му да пие вино, размесено с жлъчка; но Той, като вкуси, не прие да пие. И когато Го разпнаха, разделиха си дрехите Му, като хвърлиха жребие. И седяха да Го пазят там. - И поставиха над главата Му обвинението Му, написано така: Тоя е Исус, Юдейският Цар. Тогава бидоха разпнати с Него двама разбойници, един отдясно, и един отляво. А минаващите от там Му се подиграваха, като клатеха глави и думаха: Ти, Който разоряваш храма и за три дни го съграждаш, спаси Себе Си; ако си Божий Син, слез от кръста. Подобно и главните свещеници с книжниците и старейшините Го ругаеха, казвайки: Друг е избавил, а пък Себе Си не може да избави! Той е Израилевия Цар! Нека слезе сега от кръста, и ще повярваме в Него. Упова на Бога; нека Го избави сега, ако Му е угоден; понеже каза: Божий Син съм. Със същия укор Му се присми-ваха и разпнатите с Него разбойници.
1Коринтяни 1:18-19, 23-24 –“Защото словото на кръста е безумие за тия, които погинват; а за нас, които се спасяваме,то е Божия сила. Понеже е писано: "Ще унищожа мъдростта на мъдрите, и разумът на разумните ще отхвърля… Понеже юдеите искат знамения, а гърците търсят мъдрост; а ние проповядваме разпнатия Христос, за юдеите съблазън, и за езичниците глупост;
- Кръстът – причината за разделението
- Кръстът – причината за Новозаветната Пасха
- Кръстът – Силата на Христовата Църква
І. ГОЛГОТА, ТОГАВА И ДНЕС
1. Голгота, мястото на разпятието
Матей 27:33, 35, 38 –“И като стигнаха на едно място, наречено Голгота (което значи лобно място),… И когато Го разпнаха, разделиха си дрехите Му, като хвърлиха жребие… Тогава бидоха разпнати с Него двама разбойници, един отдясно, и един отляво.
2. Голгота, мястото на разделението на народите
1Коринтяни 1:22 –“Понеже юдеите искат знамения, а гърците търсят мъдрост;
1 Коринтяни 1:18 –„Защото словото на кръста е безумие за тия, които погиват; а за нас, които се спасяваме, то е Божия сила.“
А. Евреите - знамения
Б. Гърците - мъдрост
В. Езичници – глупост (безумие)
Г. Вярващите – спасение и сила
3. По пътя към Голгота, носейки кръста Му
Матей 27:32 –“А на излизане намериха един киринеец, на име Симон; него заставиха да носи кръста Му.
Къде е днес нашият кръст?
А. За едни той е захвърлен
Б. За други той е даден на друг да го носи
Галатяни 2:20 –„Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.“
Колосяни 1:24 –„Сега се радвам в страданията си за вас, като от моя страна допълням недостатъка на скърбите на Христа в моето тяло заради Неговото тяло, което е църквата;“
В. Третите са истински кръстоносци
Матей 10:38 –“И който не вземе кръста си, и не върви след Мене, не е достоен за Мене.
Да носиш кръста си означава да носиш Христос в себе си!
1). Да обичаш, като Христа
Римляни 12:20 –“Но, «Ако е гладен неприятелят ти, нахрани го; Ако е жаден, напой го; Защото, това като правиш, ще натрупаш жар на главата му.
2). Да жертваш, като Христа
Йоан 10:11 –“Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете.
3). Да не се оплакваш – по примера на Христа
Филипяни 4:12 –“Зная и в оскъдност да живея, зная и в изобилие да живея; във всяко нещо и във всички обстоятелства съм научил тайната и да съм сит, и да съм гладен, и да съм в изобилие, и да съм в оскъдност.
ІІ. КРЪСТЪТ, ТРАПЕЗАТА В ПУСТИНЯТА
(Трапезата “Агапе”)
1.Трапезата на Израилтяните в пустинята
Псалми 78:24 –“Та им наваля манна да ядат; И даде им небесно жито.
Изход 16:35 –“И израилтяните ядоха манната четиридесет години, докато дойдоха в обитаемата земя, ядоха манната, докато пристигнаха до границите на Ханаанската земя.
2.Трапезата в скинията Господна
Изход 25:23, 28, 30 –“Да направиш трапеза от ситимово дърво, два лакътя дълга, един лакът широка, и лакът и половина висока… Върлините ща направиш от ситимово дърво, и да ги обковеш със злато, и да се носи трапезата с тях… И на трапезата постоянно да слагаш хлябове за приношение пред Мен.”
3. Кръстът на Христа, трапезата на Църквата в житейската пустиня
Йоан 6:48-54 –“Бащите ви ядоха манната в пустинята и все пак измряха. Тоя е хлябът, който слиза от небето, за да яде някой от него и да не умре. Аз съм живият хляб, който е слязъл от небето. Ако яде някой от тоя хляб, ще живее до века; Да! И хлябът, който аз ще дам, е моята плът [която аз ще дам] за живота на света. Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, ако не ядете плътта на Човешкия син, и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си. Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот в себе си.
А. Кръстът на Христа - Сила за спасение
1Коринтяни 1:12 –“С това искам да кажа, че всеки от вас дума: Аз съм Павлов; а аз Аполосов; а аз Кифов; а пък аз Христов.
Б. Кръстът на Христа - Сила за служение
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.
В. Кръстът на Христа - Сила за плодоносен живот
Псалми 1:1-3 –“Блажен оня човек, който не ходи по съвета на нечестивите; И в пътя на грешните не стои; И в събранието на присмивателите не седи; Но се наслаждава в закона на Господа; И в Неговия закон се поучава ден и нощ. Ще бъде, като дърво, посадено при потоци води, което дава плода на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко, що върши ще благоуспява.
ІІІ. НУЖДАТА ОТ КРЪСТА НА ХРИСТА
(Трапезата “Агапе”)
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.
1.Изпълнението на пророчеството чрез кръстната смърт на Христа
Исая 53:5 –“Но той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На него дойде наказанието докарващо нашият мир. И с Неговите  рани ние се изцелихме.
2.Без кръстната смърт на Христа, нямаше да бъде написана Библията
Йоан 1:1-4, 10-13 –“В начало бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана и без Него не е станало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците… Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна. У своите си дойде, но своите Му Го не приеха. А на тия, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име; които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.
3.Без кръстната смърт на Христа, нямаше да има Великден!
Йоан .3:14-15 –“И както Мойсей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкия Син, та всеки, който вярва в Него [да не погине,но] да има вечен живот.
Матей 28:6а –„Няма Го тук; защото възкръсна…“
4.Без кръстната смърт на Христа, нямаше да има спасение за човечеството
1Коринтяни 1:18-19, 23-24 –“Защото словото на кръста е безумие за тия, които погинват; а за нас, които се спасяваме,то е Божия сила. Понеже е писано: "Ще унищожа мъдростта на мъдрите, и разумът на разумните ще отхвърля… Понеже юдеите искат знамения, а гърците търсят мъдрост; а ние проповядваме разпнатия Христос, за юдеите съблазън, и за езичниците глупост;

Няма коментари: