четвъртък, 3 март 2011 г.

ПОД ИГОТО НА ГРЕХА

Исая 53:6 –“Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни.”
I. ХАРАКТЕРЪТ НА ДУХОВНОТО ИГО
1. Човекът под игото на страха
2. Човекът под игото на суеверието
3. Човекът под игото на страстта
4. Човекът под игото на суетата
5. Човекът под игото на криминалността
6. Човекът под игото на сребролюбието
7. Човекът под игото на материализма
8. Човекът под игото на гордостта
9. Човекът под игото на апатията
10.Човекът под игото на депресията
II. ЖИВОТЪТ НА ЧОВЕК ПОД ИГОТО НА ДУХОВНОТО РОБСТВО
Изход 1:13-14, 16 –“Затова египтяните караха жестоко израилтяните да работят; огорчаваха живота им с тежка работа, да правят кал и кирпичи и да вършат всякакъв вид полска работа, всичките работи, с които ги караха да работят, бяха твърде тежки… ”
1. Игото на Израил в Египет, основа на нашите размишления
А. Животът под вечен страх
Б. Животът без радост
В. Животът без песен в калта
Г. Живот, пълен с траур, за избитите мъжки деца
Д. Живот, пълен с проклятие и унижение
Е. Животът, живян под игото на греха, е живот, живян под властта на многоразлични духове
( Зад всеки порок стои нечист дух )
2. Животът на човек под игото на греха
3. Животът на семейството под игото на греха
4. Животът на царството, живеещо под игото на греха
III. ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЧОВЕК, ЖИВЕЕЩ ПОД ИГОТО НА ГРЕХА
Исая 61:1-3 –“Духът на Господа Иеова е на мене; Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките, Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените, Да проглася освобождение на пленниците, И отваряне затвора на вързаните; Да проглася годината на благоволението Господно, И деня на въздаянието от нашия Бог; Да утеша всичките наскърбени; Да наредя за наскърбените в Сион, Да им дам венец вместо пепел, Миро на радост вместо плач, Облекло на хваление вместо унил дух; За да се наричат дървета на правда Насадени от Господа, за да се прослави Той.”
1 Йоана 4:9-10 –“В това се яви Божията любов към нас, че Бог изпрати на света Своя единороден Син, за да живеем чрез Него. В това се състои любовта, не че ние сме възлюбили Бога, но че Той възлюби нас и прати Сина Си като умилостивение за греховете ни.”
1. Освобождението чрез Исуса Христа (изпратеният Освободител)
Йоана 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
2. Освобождението на поробения човек, живеещ под игото на греха, по свое лично желание
Римляни 10:8-13 –“Но що казва тя? Казва, че "думата е близо при тебе, в устата ти и в сърцето ти", сиреч думата на вярата която проповядваме. Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява. Защото писанието казва: "Никой, който вярва в Него, не ще се посрами". Понеже няма разлика между юдеин и грък защото същият Господ е Господ на всички, богат към всички, които Го призовават. Защото "всеки, който призове Господното име, ще се спаси".”
3. Вечните последствия за човека, живеещ под игото на греха
2 Петрово 3:7 –“Така със същото слово, и днешните небе и земя са натрупани за огън, пазени до деня на страшния съд и погибелта на нечестивите човеци.”

Няма коментари: