четвъртък, 25 март 2010 г.

С БИБЛИЯТА ПО ПЪТЯ НА МЛАДЕЖКИЯ ЖИВОТ

Еклисиаст 1:9-10 –“Каквото е станало, това е, което ще стане; И каквото е било извършено, това е, което ще се извърши; И няма нищо ново под слънцето. Има ли нещо, за което може да се каже: Виж! това е ново? То е вече станало във вековете, които са били преди нас.”
Псалми 25:7 –“Недей помни греховете на младостта ми, нито престъпленията ми; Помни ме, Господи, според милосърдието Си и заради благостта Си.”
Пътят на човека, през първите четиридесет години от неговия живот, е път по нагорнището
Псалми 90:10 –“Дните на живота ни са естествено седемдесет години Или даже, гдето има сила, осемдесет години; Но и най-добрите от тях са труд и скръб, Защото скоро прехождат и ние отлитаме.”
I. ПРОБЛЕМИТЕ НА МЛАДЕЖТА В СТАРИЯ ЗАВЕТ
Еклисиаст 1:1, 9 –“Думите на проповедника, Давидовия син, цар в Ерусалим:... Каквото е станало, това е, което ще стане; И каквото е било извършено, това е, което ще се извърши; И няма нищо ново под слънцето.”
1. Търсените развлечения от младия човек
Всеки младеж, воден от порива на младежкото си естество, се стреми към безгрижен живот. А после що?
Псалми 25:7 –“Недей помни греховете на младостта ми, нито престъпленията ми; Помни ме, Господи, според милосърдието Си и заради благостта Си.”
2. Предупреждението за измамливия оазис на радостта
4 Царе 4:39 –“Затова, един излезе на полето за да набере зеленище, и като намери диво растение, набра от него диви тиквички, та напълни дрехата си, и се върна и ги наряза в котела с варивото, понеже не знаеха, че са отровни.”
Помнете, мили млади!
- Както не всяка хубава на глед и на вкус тиквичка става за ядене
- Така и не всяко веселие носи наслада, радост и благословение в живота
- Последиците от погрешно избрания оазис на радостта са същите, като на погрешно избраната тиквичка – смърт
3. Предупреждението на младия човек за Божието правосъдие
Еклисиаст 11:9 –“Весели се младежо, в младостта си И нека те радва сърцето ти в дните на младостта ти, И ходи по пътищата на сърцето си, И според каквото гледат очите ти! Но знай, че за всичко това Бог ще те доведе на съд.”
4. Ролята на родителите в живота на младите
Йов 1:4 –“И синовете му отиваха и правеха угощения в къщата на всекиго от тях на неговия ден; и пращаха да повикат трите си сестри, за да ядат и пият с тях. И когато се изреждаха дните на угощаването, Иов пращаше за чадата си та ги освещаваше, като ставаше рано заранта и принасяше всеизгаряния според числото на всички тях; защото Иов си думаше: Да не би синовете ми да са съгрешили и да са похулили Бога в сърцата си. Така правеше Иов постоянно.”
- Всички нормално развиващи се деца в един момент се превръщат в силни и самостоятелни млади хора
- Някои от порастналите деца стават непокорни и неудържими в стремежа си да опитат всичко от живота, като Йововите деца
Помнете, мили братя и сестри! Има моменти в живота, когато ние можем да съветваме децата си, но настъпват и такива моменти, когато можем вече само да се молим за тях, по примера на Йов.
II. ПРОБЛЕМИТЕ НА МЛАДЕЖТА В НОВИЯ ЗАВЕТ
АНАЛОГИЧНИ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА МЛАДЕЖТА В СТАРИЯ ЗАВЕТ
Еклисиаст 1: 10 -“Има ли нещо, за което може да се каже: Виж! това е ново? То е вече станало във вековете, които са били преди нас.”

1 Йоан 2:7, 15-18 –“ Възлюбени, не е нова заповедта, която ви пиша, но е стара заповед която сте имали отначало; старата заповед е словото, което сте чули… Не любете света, нито каквото е на света. Ако люби някой света, в него няма любов към Отца. Защото всичко що е в света, - похотта на плътта, пожеланието на очите, и тщеславието на живота, - не е от Отца, но е от света; и светът преминава, и неговите похоти; а който върши Божията воля, пребъдва до века. Дечица, последно време е; защото както сте чули, че иде Антихрист, и понеже сега има много антихристи, от това знаем, че е последно време.”
1. Предупреждението за опасността от криворазбраната любов на младия човек
1 Йоан 2:15 –“Не любете света, нито каквото е на света. Ако люби някой света, в него няма любов към Отца. ”
2. Предупреждението за опасността, поради кривопрактикуваната страст от младия човек
1 Йоан 2:16 –“Защото всичко що е в света, - похотта на плътта, пожеланието на очите, и тщеславието на живота, - не е от Отца, но е от света; ”
3. Откровението за съдбата на младия човек, поради възлюбения от него свят
1 Йоан 2:17 –“и светът преминава, и неговите похоти; а който върши Божията воля, пребъдва до века. ”
Примерът на Христос за бързо преминаващия свят, известен с името “Притчата за блудния син”
(Евангелието на Лука 15:11-32)
А. Бързо преминаващите мечти на младия човек
Б. Бързо преминаващото и отдалечаващото се богатство
Мили млади хора, посетил съм повече от сто държави по време на моето пастирско служение. До този момент не съм намерил село или град, държава или племе без гробища. Помнете тази заветна мисъл: Само катафалката пътува към гробището без ремарке!
Във връзка с това Йов казва:
“Гол излязох из утробата на майка си; гол ще и да се върна там. Господ даде, Господ отне; да бъде благословено Господното име.” (Йов 1:21)
В. Събуждането на младия човек от дяволския сън
Лука 15:17-19 –“А като дойде на себе си рече: Колко наемници на баща ми имат излишък от хляб, а пък аз умирам от глад! Ще стана да ида при баща си и ще му река: Тате, съгреших против небето и пред тебе; не съм вече достоен да се наричам твой син; направи ме като един от наемниците си.”
Римляни 13:11 –“И това вършете като знаете времето, че часът е вече настанал да се събудите от сън; защото спасението е по-близо до нас сега, отколкото, когато изпърво повярвахме.”
Желая да си послужа с пример, чрез който да илюстрирам опасността, поради бързо преминаващия свят на човека (човешкият живот).
Една Християнка много обичала своята малка племенничка. Любовта им била взаимна. На всеки празник лелята купувала на момичето най-хубавите подаръци и още от детските й години не пропускала случай да я покани на Църква. Възрастната жена настойчиво подканвала племенничката си да предаде сърцето си на Исуса, но винаги в отговор на това получавала само празни обещания и различни извинения. И така – година след година...
Оправданията били от рода – още съм малка, нека още малко да си “поживея”, догодина ще съм по-свободна и пр...
Неусетно изминали детските, юношеските и студентските години. Девойката организирала тържество по случай своето дипломиране в университета. С най-голямо нетърпение (напълно основателно) тя очаквала подаръка на любящата си леля. Нещо повече... Уверена, в неведнъж демонстрираната от страна на леля си обич, тя самоуверено обявила на всички присъстващи, че това ще бъде най-вълнуващия за нея подарък. Наистина лелята пристигнала с огромен пакет, изключително луксозно аранжиран. Момичето с нескрита радост поела пакета и с още по-нескрито любопитство започнала да го отваря. Всички присъстващи затаили дъх. Но когато кутията била освободена от луксозната опаковка и рожденичката погледнала в нея, лицето й посърнало. Малко след това, притисната от любопитството на присъстващите, тя извадила дългоочаквания и в същото време определено неочакван подарък – букет от изсъхнали рози. Обидена и с насълзени очи тя погледнала леля си, демонстративно й върнала подаръка и потърсила обяснение за подигравката. Лелята авторитетно изложила мотивите си. Тя обяснила на момичето, че с този подарък се е опитала нагледно да представи нежеланието на племенницата си да предаде сърцето си на Исуса в дните на своята младост.
Лелята завършила нагледния си урок с думите: “Ти желаеш да предадеш живота си на Исуса, едва когато пропилееш младостта си и станеш, като този стар повяхнал букет. А защо не си зададеш въпроса: Дали Бог ще желае да приеме подобен подарък и дали няма да бъде огорчен, по начина, по който ти самата си огорчена от моя подарък днес?!”
III. ПРИЗВАНИЕТО НА МЛАДИЯ ЧОВЕК В СТАРИЯ, В НОВИЯ ЗАВЕТ И В СЪВРЕМЕНИЯ СВЯТ
1. Избраният от Бога Авел
Битие 4:4 –“Тъй също и Авел принесе от първородните на стадото си и от тлъстината му. И Господ погледна благосклонно на Авела и на приноса му;”
2. Избраният от Бога Йосиф
3. Избраният от Бога Давид
4. Избраната от Бога еврейска девойка (слугинята в дома на Нееман)
4 Царе 5:1-3 –“А Нееман, военачалникът на сирийския цар, беше човек велик и почитан пред господаря си, понеже чрез него Господ бе дал избавление на Сирия; при това, беше човек силен и храбър, но беше прокажен. И сирийците бяха излезли на чети, и бяха довели от Израилевата земя една малка мома пленница; и тя слугуваше на Неемановата жена. И рече на господарката си: Ако беше господарят ми при пророка, който е в Самария, и той би го изцелил от проказата му!”
5. Избраният и призван от Бога Тимотей
6. Младият съвременен Християнин, призван от Бога, по примера на младия Тимотей
1 Тимотей 4:12 –“Никой да не презира твоята младост; но бъди на вярващите пример в слово, в поведение, в любов, във вяра, в чистота.”
А. Призван, за да бъде пример в слово
Б. Призван, за да бъде пример в поведение
В. Призван, за да бъде пример в любов
Г. Призван, за да бъде пример във вяра
Д. Призван, за да бъде пример в чистота (външна и вътрешна)
Помнете! Бог търси Своя човек, не като се пенсионира, а от утробата на майка му!
Мили млади, предайте в ръцете на Бога живота си в дните на младостта си, за да не вървите сами в пътя по нагорнището!

Няма коментари: