неделя, 31 май 2009 г.

ПЕТДЕСЯТНИЦА – ПРАЗНИКЪТ НА МНОГОРАЗЛИЧНАТА БОЖИЯ БЛАГОДАТ

Д.А.1:8; 2:1-3; 2:14-19а –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята…И когато настана денят на Петдесятницата, те всички бяха на едно мяс-то. И внезапно стана шум от небето, като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, гдето седяха.И явиха им се езици, като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях…А Петър, като се изправи с единадесетте, издигна гласа си и им прого-вори, казвайки: Юдеи, и всички вие, които живеете в Ерусалим, нека ви стане знайно, това, и внимавайте в моите думи. Защото тия не са пияни, както вие мислите, понеже е едвам третия час на деня; но това е казаното чрез пророк Иоила: И в последните дни, казва Бог, ще излея Духа Си на всяка твар. И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват; юношите ви ще виждат видения; и старците ви ще сънуват сънища. Още и на слугите Си и на слугините Си ще изливам от Духа Си. В ония дни ще пророкуват. И ще покажа чудеса на небето горе, и знамения на земята долу - кръв и огън, и пара от дим. Слънцето ще се превърне в тъмнина, и луната в кръв, преди да дойде великият и бележит ден Гос-поден. И всеки, който призове името Господно, ще се спаси.”
І. РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ДУХОВЕ - ПРОБЛЕМЪТ НА ПЕТДЕСЯТНИЦА
1. Святият Дух (Божият Дух)
Псалми 104:30 –“– Изпращаш ли Духът Си, те се създават; и подновяваш лицето на земята.”
Лука 1:35 –“И ангелът в отговор й рече: Святият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй и светото онова, което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син.”
2. Служебни духове
Евреи 1:14 –“Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на ония, които ще наследят спасение?”
3. Човешки духове
Йов 32:8 –“ Но има дух в човека; Вдъхновението на Всемогъщия го вразумява.”
Матей 26:41 –“Бдете и молете се, за да не паднете в изкушение. Духът е бодър, а тялото - немощно.”
4. Животински духове
Еклесиаст 3:21 –“Кой знае духът на човешките чада, че възлиза горе; И духът на животното, че слиза долу на земята?”
Езекиил 1:21 –“Когато вървяха ония, вървяха и тия; и когато стояха ония, стояха и тия; а когато ония се издигаха от земята, то и колелата се издигаха край тях; защото духът на всяко от живите същества беше и в колелата му.”
5. Нечестиви духове
Марк 5:13 –“Исус им позволи. И нечистите духове излязоха и влязоха в свинете; и стадото, на брой около две хиляди, се спусна по стръмнината в езерото, и се издавиха в езерото.”
1Коринтяни 12:10 –“на друг да върши велики дела, а на друг да пророкува; на друг да разпознава духовете; на друг да говори разни езици; а пък на друг да тълкува езици.”
ІІ. МНОГОСТРАННОТО ПРОЯВЛЕНИЕ НА СВЯТИЯ ДУХ (БОЖИЯ ДУХ) В СТАРИЯ ЗАВЕТ
1. Вечното присъствие на Божия Дух на нашата земя
Битие 1:1-2 –“В начало Бог създаде небето и земята. А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.”
2. Създаденият човек чрез Божия Дух
Битие 2:7 –“ И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.”
Йов 33:4 –“Духът Божий ме е направил; И дишането на Всемогъщия ме оживотворява.”
3. Притежателите на Божия Дух
Битие 41:38 –“И Фараон каза на слугите си: Можем ли да намерим човек, като тоя, в когото има Божия Дух?”
4. Вдъхновяваният човек чрез Божия Дух
Йов 26:4 –“Към кого си отправил думи? И чий дух те е дъхновявал (*е излязал от тебе)?”
5. Воденият чрез Божия Дух човек
Псалми 143:10 –“ Научи ме да правя волятя Ти, защото Ти Си мой Бог; Благият Твой Дух нека ме води в земята на правдата.”
6. Освобождавани чрез Божия Дух
Псалми 51:12; 76:12 –“ Повърни ми радостта на спасението Си; И освобождаващият Дух нека ме подкрепи… Той снишава гордостта на князете; Страшен е за земните царе.”
7. Подпираният човек чрез Божия Дух
Притчи 18:14 –“Духът на човека ще го подпира в немощта му; Но унилият дух кой може да подига?”
8. Осветени чрез Божия Дух
Притчи 20:27 –“Духът на човека е светилото Господне, което изпитва най-вътрешните части на тялото.”
ІІІ. ПЕТДЕСЯТНИЦА, ПРАЗНИКЪТ НА МНОГОРАЗЛИЧНАТА БОЖИЯ БЛАГОДАТ
1. Петдесятница, празникът на многоразличната Божия благодат чрез дарбите на Святия Дух
1Коринтяни 12:4-11, 28 –“ Дарбите са различини; но Духът е същият. Службите са различни; но Господ е същият. Различни са и действията; но Бог е същият, Който върши всичко във всичките човеци. А на всеки се дава проявяването на Духа за обща полза. Защото на един се дава чрез Духа да говори с мъдрост, а на друг да говори с знание, чрез същия Дух; на друг вяра чрез същия Дух, а пък на друг изцелителни дарби чрез единия Дух; на друг да върши велики дела, а на друг да пророкува; на друг да разпознава духовете; на друг да говори разни езици; а пък на друг да тълкува езици. А всичко това се върши от един и същи Дух, който разделя на всеки по особено, като му е угодно.”
2. Петдесятница, празникът на многоразличната Божия благодат чрез плодовете на Святия Дух
Галатяни 5:22-25 –“ А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, верност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон. А които са Исус Христови, разпнали са плътта заедно със стрстите и похотите й. Ако по Духът живеем, по Духът и да ходим.”
3. Петдесятница, празникът на многоразличната Божия благодат чрез силата на Святия Дух
Д.А.1:8 –“ Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята”
А. Сила да се обичаме
Б. Сила да се борим
В. Сила да служим
Г. Сила да се жертваме
Д. Сила да се молим
Е. Сила да пеем

Няма коментари: